Några tips för dig som jämför mobilabonnemang
Innan du jämför mobilabonnemang, är det bra att ha koll på dina nuvarande och framtida behov. Hur mycket mobildata använder du varje månad, kollar du mest bara din mejl och läser nyheterna i din mobil, eller streamar du en hel del musik och filmer när du pendlar så kan det eventuellt behövas ett abonnemang med obegränsad surf. Det kan ju också vara så att det inte är bara du som behöver ett mobilabonnemang, utan hela familjen, eller ni kanske vill gå ihop med kompisgänget på ett abonnemang, isåfall kan det passa bättre med ett familjeabonnemang vilket Telenor en gång i tiden började med, men som nu även andra mobiloperatörer som till exempel Tre, Tele2 och Comviq även erbjuder.
Vill man ha ett gratis mobilabonnemang
Just gratis mobilabonnemang hittar du inte här till ordinarie priser. Dock så finns det operatörer som till exempel Vimla, där du får ersättning för varje kompis du bjuder in. När du har värvat tillräckligt med vänner som går med på att byta mobilabonnemang till dem, så kommer du kunna sänka din månadskostnad till noll, alltså ha ett gratis mobilabonnemang. Men dagens priser på abonnemang är väldigt förmånliga, är man en riktig pratkvarn så vill man såklart kunna ha obegränsat med gratis samtal, SMS och MMS. Vilket man har i de allra flesta fall eftersom det ingår fria samtal, SMS och MMS hos de flesta operatörerna när man ringer och messar till andra svenska mobilnummer hemma i Sverige. Men det kan variera med dessa priser för utlandssamtal, samtal utomlands och surf utomlands. Därav kan det vara bra att ha i beaktande ifall du oftast har hemester på hemmaplan, eller semestrar utomlands, där det även är bra att ha koll på roamingkostnader. Dataroaming är gratis i EU, Norge, Island och Liechtenstein. Men i Monaco, Schweich, Storbritannien, Turkiet och i andra delar av världen så gäller andra regler och kostnader när det kommer till dataroaming.
Täckning, hemester och semester
Hemestrar du så kan vi rekommendera att kolla de olika operatörernas täckning. I stora delar av landet har man väldigt bra täckning, speciellt i storstäderna där man nu även har 5G. Men det kan variera beroende på operatör, kanske är det så att Tre eller Tele2 har något bättre täckning än Telenor, eller vice versa just där som du har sommarstugan eller brukar parkera husbilen. Det kan man enkelt kolla upp på en täckningskarta, vilket är ytterligare en aspekt som förenklar beslutet när du jämför mobilabonnemang för att välja det som passar dig bäst. Dessa kartor finns att hitta på teleoperatörernas hemsidor.
Mobilt bredband
En annan bra variant som komplement till ditt abonnemang är mobilt bredband, som kan vara bra att ha i husbilen eller sommarstugan där det inte finns fiber och wifi tillgängligt. Men även i stan kan det numera vara ett alternativ till bredbandet, eftersom 5G har så pass snabb uppkoppling med upp till 1 000 Mbit per sekund och snabbare blir det. Inom bara några år så kommer man att kunna surfa i upp till 10 Gbit per sekund, vilket alltså är hisnande 10 000 Mbit per sekund!
Mer att tänka på när du jämför mobilabonnemang
Här har vi nu endast nämnt några av de vanligaste behoven som kan vara väldigt olika beroende på en mängd faktorer. Men så finns det ju då såklart även flera olika passande lösningar för alla dessa behov bland de svenska mobiloperatörerna och abonnemangen.
Vi strävar efter att kunna ge dig en överblick på flera olika varianter av vad operatörerna erbjuder och därmed underlätta ditt val när du jämför mobilabonnemang för att se vilket mobilabonnemang är bäst för dig.
Här följer några fler punkter att ha i beaktande när du jämför mobilabonnemang.
Pris jämfört med värde
När du väljer mobilabonnemang, är det viktigt att inte enbart fokusera på det lägsta priset. Det billigaste abonnemanget kan initialt verka lockande, men vad som faktiskt ingår i abonnemangets avgift kan vara olika beroende på operatör och abonnemang. Det kan vara så att en del mobilabonnemang inkluderar extra tjänster i deras månadsavgift som andra operatörer med billigare priser kan ta extra betalt för.
Ibland kan det vara förmånligt att köpa en telefon med abonnemanget. Operatörerna har ofta kampanjer där du får en mobiltelefon till rabatterat pris när du tecknar ett abonnemang. Ofta blir man även erbjuden att försäkra sin telefon i samband med köpet vilket i vissa fall kan vara en bra deal och värt att teckna. Men i andra fall kan det vara som så att du redan har en heltäckande hemförsäkring med allrisk / drulle. Ett tips är att se över din försäkring innan, eller passa på och jämför försäkringar hos oss för att se om du kan få en bättre försäkring hos något av dessa försäkringsbolag.
Kundrecensioner
Förutom månadsavgiften kan det också vara bra att fokusera på självaste användarupplevelsen. Kundrecensioner kan ge en inblick i operatörens servicekvalitet och nätverkstäckning. Fungerar abonnemangen problemfritt och är det enkelt att få hjälp när du behöver det är såklart en fördel.
Kundtjänst
En operatör med bra kundtjänst kan göra skillnad. Är det enkelt att få hjälp? Kan man ringa kundtjänst, eller finns det endast chatt och mejl. Vilket sätt man föredrar att kommunicera med kundtjänst är såklart individuellt och kan vara värt att kolla innan man bestämmer sig för att byta abonnemang.
Samla andra tjänster utöver mobilabonnemang
Vissa operatörer är renodlade mobiloperatörer som endast erbjuder mobilabonnemang billigt och simpelt, vilket kan vara den bästa lösningen för en del. Men det kan också vara förmånligt att jämföra mobilabonnemang som kan kombineras med andra typer av abonnemang till alla dina andra enheter utöver mobiltelefonen. Välj då ett abonnemang som går att slå ihop med tjänster som TV-kanalpaket, streaming-tjänster, bredband m.m. Oftast får man ett bra paketpris när man samlar allt på ett ställe, vilket underlättar också för dig då du får fakturor från ett och samma bolag.
När det är dags att byta mobilabonnemang
Nummerportering – Behåll ditt nuvarande nummer
Nummerportering är den process där du behåller ditt befintliga telefonnummer trots att du byter till en ny operatör. Denna service är till för att underlätta för konsumenter och minska hinder vid byte av mobiloperatör. För att inleda en nummerportering, kontakta din nya operatör och informera dem om ditt önskemål att behålla ditt nuvarande nummer. De kommer sedan att leda dig genom processen och samarbeta med din tidigare operatör för att säkerställa en sömlös övergång. Det är viktigt att komma ihåg att under tiden för nummeröverföringen bör du inte säga upp ditt gamla abonnemang, eftersom detta kan leda till förlust av ditt telefonnummer.
Bindningstid och uppsägningstid
Bindningstiden är den period under vilken du är bunden till ditt abonnemang med din operatör. Under denna tid kan du vanligtvis inte byta till en annan operatör utan att betala för de kvarstående månaderna av din bindningstid. Uppsägningstiden är den tid du måste vänta efter att du har meddelat din operatör att du vill avsluta abonnemanget. Detta är ofta en månad, men kan variera beroende på operatörens policy. Försök se till att synkronisera bytet med uppsägningstiden så att betalningarna inte överlappar.
Spara pengar på att synkronisera bytet
För att hantera ditt operatörsbyte på ett kostnadseffektivt sätt, så är det bra att synkronisera starten av ditt nya abonnemang med avslutningen av det gamla. Planera bytet så att ditt nya abonnemang träder i kraft precis när det gamla upphör. Detta förhindrar en situation där du kan behöva betala för två abonnemang samtidigt, vilket leder till dubbla kostnader. För att göra detta, koordinera med din nya operatör om det exakta datumet för nummerporteringen och se till att det överensstämmer med slutdatumet för ditt nuvarande abonnemang.
Vanliga frågor när man jämför mobilabonnemang
Vilket är det billigaste mobilabonnemanget?
Det beror på 🙂 Det billigaste mobilabonnemanget varierar beroende på aktuella erbjudanden, dina användningsbehov och vilka tjänster som ingår. Det bästa för att hitta det billigaste alternativet är att jämföra mobilabonnemang för att hitta det som blir billigast för dig. Är ni flera så kan eventuellt ett familjeabonnemang bli billigast. Men är det bara du som behöver det billigaste mobilabonnemanget så har t.ex. Vimla väldigt förmånliga priser och erbjuder även reducerat pris när du rekryterar andra att använda deras abonnemang, vilket slutligen kan ge dig ett helt gratis abonnemang på 0 kr/månad.
Vad innebär fri surf på mobilabonnemang?
Fri surf innebär att du kan använda internet på din mobil utan att oroa dig för datagränser, du kan surfa helt obegränsat. Vissa operatörer erbjuder verkligt obegränsad data, medan andra kan ha vissa begränsningar eller sänkt hastighet efter en viss mängd använd data. Man bör också vara medveten om att obegränsad surf i de flesta fall inte gäller när du befinner dig utomlands. Mängden utlandssurf som inkluderas i abonnemang med ”obegränsad surf” varierar beroende på operatör och villkoren i abonnemanget.
Finns det studentrabatt för mobilabonnemang?
Ja, många operatörer har studentrabatt eller erbjuder specialabonnemang just för studenter med rabatterade priser eller extra förmåner. Hos Jämför24 kan du enkelt jämföra mobilabonnemang med studenterbjudanden för att se vilket som ger bäst värde för dina behov som student.
Är mobilabonnemang avdragsgillt?
Enligt svensk skattelagstiftning kan kostnader för mobiltelefon och mobilabonnemang vara avdragsgilla om de är kopplade till inkomster av tjänst eller näringsverksamhet. Hela eller delar av kostnaden kan dras av som en företagskostnad, beroende på om telefonen även används privat. Här kan ni se vad lawline svarar på en liknande insänd fråga.
När läggs 2G och 3G ned i Sverige?
I Sverige har mobiloperatörerna planer på att fasas ut de äldre 2G- och 3G-nätverken för att ge plats åt mer avancerade och effektiva 4G- och 5G-nätverk. Nedstängningen av 2G- och 3G-nätverken sker gradvis och tidpunkten kan variera mellan olika operatörer. De fyra huvud operatörerna Telenor, Telia, Tele2 och Tre har planer på att stänga ner sina 2G och 3G nätverk vid 2025. Om du är osäker på hur detta påverkar ditt nuvarande abonnemang eller mobila enhet, rekommenderas det att du kontaktar din operatör för mer detaljerad information. Eller läs denna artikel från Tre angående avvecklingen av 2G och 3G.
Kan jag behålla mitt mobilnummer vid byte av operatör?
Ja, självklart kan du behålla ditt nuvarande mobilnummer när du byter till ett annat mobilabonnemang hos en annan mobiloperatör. För det finns en process som kallas för nummerportering vilket alla operatörer erbjuder och sköter om vid bytet. När du beslutar dig för att byta till en ny tjänsteleverantör, behöver du bara informera dem om din avsikt att behålla ditt nuvarande nummer. De kommer då att ta hand om allt det administrativa arbetet och koordinera med din tidigare operatör för att säkerställa en smidig övergång. Det är dock bra att vara medveten om att bindningstiden för ditt nuvarande abonnemang kan påverka processen.
Kan man avbryta ett abonnemang med bindningstid?
Ja i de flesta fall. Om du väljer att avbryta abonnemanget innan bindningstiden löpt ut så behöver kostnaden för de återstående månaderna av abonnemanget att betalas, eller en förutbestämd summa som specificerats i abonnemangsvillkoren. Ta kontakt med din operatör via telefon eller chat, så går det oftast att hitta en lösning även om man har bindningstid.
Vilket mobilabonnemang är bäst?
Att bestämma vilket mobilabonnemang som är bäst beror helt på dina individuella behov och preferenser. För att hitta det bästa mobilabonnemanget för dig, börja med att identifiera dina behov gällande dataanvändning, hur mycket du kan tänka dig att betala, är det viktigt med bra täckning ute i vildmarken, vad är du i behov av för extratjänster m.m. Det bästa du kan göra är att du jämför mobilabonnemang hos oss, så hoppas vi att du hittar svaret här på vilket mobilabonnemang som är bäst.
Vilket mobilabonnemang har bäst täckning?
Att fastställa vilket mobilabonnemang som har bäst täckning i Sverige kan variera beroende på din geografiska placering och andra faktorer. Sverige har fyra stora mobiloperatöre; Telia, Telenor, Tele2 och Tre, samt ett antal mindre operatörer som använder sig av deras nätverk. Vi rekommenderat att använda operatörernas täckningskartor som finns tillgängliga på deras webbplatser där man får en tydlig överblick över täckningen. De oberoende organisationerna OpenSignal och Ookla genomför nätverkstester globalt. I en rapport om Sveriges mobilnätverk från 2023 gjord av OpenSignal (Mobile Network Experience Report, Juni 2023) visar på att Telenor vinner när det kommer till nedladdningshastighet via 5G. Men de har även testat en hel del andra faktorer så det är väl värt att läsa för att jämföra mobilabonnemangen och operatörerna.