Mobiloperatörer.

Jämför de flesta av Sveriges mobiloperatörer och deras erbjudanden för att hitta det billigaste mobilabonnemanget som passar dina behov bäst.

Tjej söker på bästa mobiloperatör

Vanliga frågor om mobiloperatörer

Här hittar du vanliga frågor och svar för dig som har funderingar kring de svenska mobiloperatörerna.

Vilken mobiloperatör har billigast mobilabonnemang?

Operatörer som Hallon, Vimla, Fello och Chilimobil är kända för att ha billiga mobilabonnemang. Jämför deras erbjudanden på vår sida där vi du hittar mobilabonnemang billigt för att hitta det bästa alternativet för dig.

Vad är viktigt att tänka på vid val av operatör för mobilabonnemang?

Några huvudfaktorer som kan vara bra att överväga:

  • Täckningskvalitet i ditt område eller sommarstugan
  • Kundservice och support
  • Totalkostnad över tid
  • Flexibilitet i villkor
  • Extra tjänster och förmåner

Vilka mobiloperatörer finns i Sverige?

I Sverige finns fyra huvudoperatörer med egna nät: Telia, Tele2, Telenor och Tre. Därutöver finns flera mindre lågprisoperatörer som Halebop, Vimla, Hallon och Fello som använder de stora operatörernas nät.

Vilken mobiloperatör är bäst?

De stora operatörerna erbjuder generellt mer omfattande kundservice med längre öppettider och fler kontaktvägar. Mindre operatörer kan ha begränsad support men kan ha något kortare väntetider i vissa fall.

Vilken operatör har bäst täckning i Sverige?

Telia har störst egen täckning i Sverige, speciellt i glesbygden. Telenor och Tele2/Tre följer tätt efter med också mycket god täckning i större delen av landet. Mindre operatörer som Vimla, Fello och Hallon använder dessa större operatörers nät – kolla därför vilket nät din mindre operatör använder för att veta vilken täckning du får.

Kan jag använda vilken telefon som helst hos alla operatörer?

De flesta moderna telefoner fungerar med alla svenska operatörer. Kontrollera dock 5G-kompatibilitet om du vill använda 5G-nätet.

Vilken operatör är bäst för landsbygden?

Telia har generellt bäst täckning i glesbygden, följt av Telenor. Jämför täckningskartor för din specifika ort innan du väljer operatör. Länkar till täckningskartorna hittar du på sidan för varje enskild operatör.

Vilken mobiloperatör har bäst 5G-täckning?

Alla stora operatörer (Telia, Tele2, Telenor och Tre) bygger ut sina 5G-nät. Täckningen varierar mellan olika städer och områden. För närvarande varierar det vilken operatör som har bäst 5G-täckning beroende på var i landet du befinner dig. Se operatörernas täckningskartor för mest aktuell information.

Jämför mobiloperatörer

Översikt av täckning i Sverige

I Sverige har vi fyra huvudoperatörer för mobiltelefoni som äger sina egna mobilnät, samt ett antal mindre virtuella operatörer, även kallat lågprisoperatörer, som använder sig av de större operatörernas nät. Detta ger konsumenter många valmöjligheter när det kommer till mobilabonnemang, täckning och priser.

De svenska huvudoperatörerna

Huvudoperatörerna, dvs de stora telekombolagen som äger och driver sina egna mobilnät. Det är företagen som har byggt upp infrastrukturen – master, basstationer och annan utrustning – som gör det möjligt för oss att använda våra mobiltelefoner. Sverige finns det fyra huvudoperatörer:

  • Telia är Sveriges största mobiloperatör och har generellt sett bäst täckning i landet, särskilt i glesbygd. De erbjuder ett brett utbud av abonnemang och tjänster, men är ofta lite dyrare än konkurrenterna. Telia Sverige AB har även de virtuella operatörerna Halebop och Fello.

  • Tele2 är en annan stor aktör på den svenska marknaden. De har bra täckning i stora delar av landet, och erbjuder konkurrenskraftiga priser. Tele2 äger även Comviq.

  • Telenor är en stor internationell telekomkoncern som också har en stark ställning i Sverige. De har bra täckning och erbjuder ett brett utbud av abonnemang och tjänster. Telenor äger också lågprisoperatören Vimla

  • Tre är den minsta av de fyra huvudoperatörerna, men har satsat hårt på utbyggnaden av sitt nät, särskilt i städer. De är ofta kända för att ha konkurrenskraftiga priser. Den virtuella mobiloperatören Hallon drivs av samma ägare som Tre, Hi3G Access AB.

Huvudoperatörerna samarbetar också i vissa fall för att bygga ut och dela nät. Till exempel har Tele2 och Telenor samarbetat kring GSM, 4G och 5G, medan Telia och Tele2 har samarbetat med tidigare 3G nätet.

Virtuella mobiloperatörer

Utöver huvudoperatörerna finns flera mindre aktörer som erbjuder egna mobilabonnemang men använder sig av de stora operatörernas nät. Utöver de virtuella operatörer vi precis nämnt som drivs av huvudoperatörerna, så finns det ett litet antal andra lågprisoperatörer som till exempel Chilimobil och Tellus mobil.

Vilken typ av operatör som är bäst för dig beror på dina behov och prioriteringar. Är du ute efter det billigaste mobilabonnemanget, prioriterar enkelhet och flexibilitet, och inte behöver en massa extra tjänster? Då är en lågprisoperatör ofta ett utmärkt val. Om du däremot vill ha ett helhetspaket med fler tjänster, tillgång till fysiska butiker och mer omfattande kundservice, och är beredd att betala lite mer för det, kan en huvudoperatör vara ett bättre alternativ.

Byte av mobiloperatör

Att byta mobiloperatör behöver inte vara krångligt. Faktum är att det oftast är väldigt enkelt. När du har hittat ett mobilabonnemang hos en ny operatör som passar dig bättre, sköter de nästan hela jobbet åt dig.

Så här går det till

  1. Välj ny operatör och abonnemang: Använd vår jämförelse tabell där du enkelt jämför mobilabonnemang för att hitta det bästa alternativet.
  2. Beställ abonnemanget: Ange att du vill behålla ditt nuvarande nummer (nummerportering).
  3. Din nya operatör sköter resten: De kontaktar din gamla operatör och säger upp ditt gamla abonnemang. De ser också till att ditt nummer flyttas över.
  4. Du får ett nytt SIM-kort: Din nya operatör skickar ett nytt SIM-kort till dig. När bytet är klart byter du bara ut SIM-kortet i din telefon.

Viktigt att tänka på

  • Bindningstid: Har du bindningstid kvar på ditt gamla abonnemang kan du behöva betala en slutfaktura.
  • Uppsägningstid: Även om du inte har bindningstid kan det finnas en uppsägningstid, oftast en månad.
  • Dubbla kostnader: Under en kort period kan du behöva betala för både ditt gamla och ditt nya abonnemang.

Bytet sker normalt sett inom några arbetsdagar, och du behöver inte vara utan mobiltelefoni under tiden. Din nya operatör håller dig uppdaterad om när bytet kommer att ske.

Vanliga frågor vid byte

Kommer jag vara utan telefon under bytet?

Nej, din telefon fungerar som vanligt fram tills bytet genomförs. Själva övergången tar bara några minuter.

Vad händer med mitt gamla abonnemang?

När nummerporteringen genomförs avslutas ditt gamla abonnemang automatiskt. Dock kan du behöva säga upp eventuella tilläggstjänster separat.